Rochella Jansen Freriksen (22) stapte in 2020 als VIG-stagiaire binnen bij Swinhove, onderdeel van Salios. Na haar stage bleef zij en startte zij met de opleiding verpleegkunde. Inmiddels werkt zij als verpleegkundige op de revalidatieafdeling. “We helpen mensen naar een doel, namelijk revalideren. Als we stappen maken, geeft dat veel voldoening.”
Op de afdeling Revalidatie heeft Rochella als verpleegkundige allerlei taken. Ze ondersteunt bij de algemene dagelijkse levensverrichtingen, zoals wassen en aankleden. Ook motiveert zij cliënten tijdens hun revalidatie. “We stimuleren en motiveren cliënten bij het oefenen van traplopen, wandelen op de gang en het uitvoeren van oefeningen die zij krijgen van de fysiotherapeut. We bespreken in het medisch disciplinair overleg het revalidatieproces van de cliënt. Er kunnen meerdere disciplines betrokken zijn, zoals een arts, fysiotherapeut, ergotherapeut en diëtist. We betrekken ook de cliënt en de eerste contactpersoon.”
Beeld schetsen
Als verpleegkundige mag Rochella bij bepaalde acute situaties zelf in kaart brengen wat er precies aan de hand is. Bijvoorbeeld als iemand zich niet lekker voelt. “Ik probeer de situatie zo goed mogelijk in kaart te brengen. Dit doe ik door vragen te stellen. Bijvoorbeeld: hoe voelt u zich? Welke klachten of symptomen ervaart u? Ook mijn observaties en onderbuikgevoelens zijn belangrijk. Mijn bevindingen geef ik door aan de triageverpleegkundige.” Hierin vindt Rochella veel uitdaging, omdat dit acute zorg is. Ook daar ligt haar interesse. “Wij zien vaak de situatie nadat die acuut was, omdat mensen bij ons stabiel zijn en komen herstellen. De acute zorg trekt mij wel.”
Soort therapie
Geen dag is hetzelfde bij Rochella. Cliënten blijven niet zo lang, maar gaan naar huis als zij voldoende hersteld zijn. “Er komen veel mensen bij ons, met verschillende ziektebeelden. Hierdoor verbreed ik mijn kennis en kunde. Je bent in de zorg nooit uitgeleerd. En die diversiteit biedt uitdaging.” De lichamelijke klachten brengen vaak ook geestelijke klachten met zich mee. Het is ook een soort therapie merkt Rochella. “Als iemand een ongeluk krijgt en zijn been breekt, kan dit mentaal ook gevolgen hebben voor de cliënt. Ik bied graag een luisterend oor. Die oprechte interesse is belangrijk. Mensen voelen zich gezien en gehoord.”
Rochella hoort veel verdrietige en ellendige verhalen van cliënten. Hierdoor waardeert zij de kleine dingen in het leven meer. “Wees gelukkig met de kleine dingen. Je weet nooit hoe het loopt.” Positief zijn is ook belangrijk als verpleegkundige op de revalidatie. “Soms lukken de oefeningen even niet bij een cliënt. Wij laten ze inzien dat ze ondanks dat stappen zetten. We werken samen naar een doel en dat is soms topsport. Ik ben altijd trots op alle cliënten. Ze werken keihard.”
Genoeg ontwikkelmogelijkheden
Hoewel Rochella nog niet zo lang als verpleegkundige werkt, denkt ze soms na over vervolgstappen. “Hbo verpleegkunde lijkt mij wel wat, maar niet voor nu. Ik wil een pas op de plaats maken, ervaring opdoen én laten zien wat ik al geleerd heb. Ik zit hier goed. We hebben een fijn en hecht team en we staan altijd voor elkaar klaar. Als de tijd daar is, weet ik dat er genoeg ontwikkelmogelijkheden binnen Salios zijn. Dat is heel fijn.”